Sostenibilitat ambiental, una forma d’afrontar la crisi

Avui és el Dia Mundial del Medi Ambient i per això aprofito l’avinentesa per fer quatre reflexions sobre aquestes qüestions que moltes vegades i erròniament es queden en un segon pla en l’agenda política.

Crec que cal començar a canviar les maneres d’enfocar les qüestions que preocupen la ciutadania, i plantejar-les de forma més global i coordinada entre tots els agents que intervenen a Catalunya o Espanya. Certament, en el passat, s’han fet algunes coses malament, segurament hi ha hagut actuacions que no han estat precisament modèliques pensant en criteris de sostenibilitat, creixement econòmic i cohesió social.

Cal fer un plantejament clar en polítiques de sostenibilitat en el seu sentit ampli, abastant els seus tres camps d’acció: Econòmic, amb respostes i alternatives al  model de producció i consum; Social, fent una clara defensa de l’Estat del benestar; i òbviament, Ambiental, definint els usos dels recursos naturals de l’econòmica.

Hem de trencar la mentalitat productivista que ha imperat durant dècades de “com més, millor” i avançar i apropar-nos, davant l’actual situació de crisi, cap a la sostenibilitat, “menys però millor”.

Durant anys ens hem preocupat del continent dels nostres pobles i ciutats, fent de l’urbanisme una eina de transformació social, però ara cal centrar-nos en el contingut del territori. Aprofundir en les bases que faci que tot funcioni més eficientment i de manera més sostenible.

El nostre model ha de buscar l’equilibri entre la sostenibilitat econòmica i la defensa del medi ambient.  Podem avançar en models de sostenibilitat que generin oportunitats econòmiques. Divendres passat en l’article que vaig escriure sobre Rodalies, se’n pot veure un bon exemple. La planificació territorial i urbanística ha de garantir un territori més sostenible i eficient amb els recursos. Cada vegada consumim més energia, les fonts actuals contaminen i s’esgoten. El futur passa per les energies netes, per preservar la salut del planeta, però també com una bona oportunitat per donar una empenta per reactivar l’economia, generar ocupació i noves oportunitats i contribuir a la sortida de la crisi.

La crisi econòmica ens exigeix ​​un canvi de model productiu i econòmic. I els polítics tenim l’obligació d’avançar en una nova configuració d’aquests tres eixos: econòmic, social i ambiental,  si volem generar i assegurar la prosperitat actual sense posar en perill les de les generacions futures.

 

Sostenibilitat ambiental, una forma d’afrontar la crisi was last modified: juny 5th, 2012 by Núria Marín

One thought on “Sostenibilitat ambiental, una forma d’afrontar la crisi”

  1. Pingback: Sostenibilitat ambiental, una forma d’afrontar la crisi | Núria Marín | Sostenibilitat PSC | Scoop.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>