Solidaritat fiscal per reduir les desigualtats

Dimarts es va aprovar al Ple les ordenances fis­cals i les taxes pel 2012. Són realistes i adequades a la situació de crisi que afecta  la ciutadania però també a les administracions.

La ciutadania ens reclama com administració més propera, millorar l’espai públic, tant en el seu ordenament com en el seu ús, seguretat i convivència. Ens demanen que impulsem les economies locals i generem ocupació, més i millors serveis públics i que recolzem aquelles persones amb dificultats per cobrir les necessitats bàsiques, sense oblidar-nos  de millores en educació o sanitat.

Comprenc que la ciutadania no entén de competències entre administracions. Moltes d’aquestes demandes excedeixen dels nostres deures, però com volem el millor per els nostre veïns i veïnes ens sentim en la obligació de prestar molts d’aquests serveis per sobre de les nostres possibilitats.

Ara cal més que mai obrir el debat de la finançament dels governs locals però fins que això es resolgui, els ajuntaments i aquest cas el de L’Hospitalet que és el que em preocupa, tenim l’obligació d’anar ajustant la nostra economia per fer front l’exercici vinent i per cobrir les necessitats de la ciutadania sense hipotecar el seu futur.

Aquesta situació ens obligar a realitzar un esforç solidari col·lectiu per, entre tots, afrontar les dificultats evitant que els més desfavorits paguin encara més les conseqüències de la crisi. La situació ens obliga a fer reajustaments en la despesa, però considero fonamental no donar passos enrere en polítiques d’ocupació, socials, de seguretat i convivència i d’estat de benestar. Siguin o no competències municipals.

Crec que són moments perquè tothom aporti el seu granet de sorra en la construcció d’una societat més justa i solidaria per fer que qui més necessiten ajuda i en aquelles qüestions fonamentals que ens afecten a tots no es vegin descuidades. Permetre-ho seria una gran errada que a la llarga pagaríem tots i totes.

En les últimes setmanes hem vist com persones amb grans capitals reclamaven als seus governs pujades d’impostos per contribuir solidàriament a fer més lleugeres les conseqüències de la crisi o en els últims dies hem pogut veure enquestes als diaris on el 60% de la ciutadania s’estimava pagar més impostos a canvi de garantir prestacions socials.

Jo soc de les que creu que pujar impostos és necessari i just per mantenir i millorar serveis, però aquesta pujada s’ha de fer aplicant criteris de progressivitat fiscal. Qui més té, més ha d’aportar perquè aquell que no té pugui viure una mica millor i així reduir les desigualtats.

La gent es queixa del nou impost de patrimoni. A mi m’agradaria que tota la població de L’Hospitalet estigués obligat a pagar-ho. Això voldria dir que cap ciutadà tindria dificultats econòmiques.

Per això, pel 2012 hem incrementat una mica l’IBI, un 0,065, passem d’un tipus impositiu de 0.804 a 0.869, molt per sota del 1,1 màxim que fixa la llei. Això  suposarà un increment d’entre 23 i 40 euros anuals.  També hem actualitzat els taxes i hem creat alguna taxa nova en serveis que fins ara oferíem de franc, com eren els casaments al palauet de Can Buxeres.

La intenció és apropar algunes tarifes al cost real dels serveis municipals i disminuir-ne el dèficit. En algunes qüestions, i més en la situació actual, no és just que la totalitat de la ciutadania es facin càrrec de les despeses que generen una minoria.

 

Solidaritat fiscal per reduir les desigualtats was last modified: octubre 13th, 2011 by Núria Marín

3 thoughts on “Solidaritat fiscal per reduir les desigualtats”

  1. Pingback: Solidaritat fiscal per reduir les desigualtats | Núria Marín | L'Hospitalet | Scoop.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>