Reordenació o desmantellament?

Ens trobem en una situació delicada econòmicament per tothom, per la ciutadania i per les administracions públiques. Tots som conscients que ha d’haver ajustos, però la situació actual crec que va més enllà i ens trobem davant un desmantellament progressiu de l’estat del benestar.

La situació de crisi actual no pot justificar cap pas enrere en les polítiques socials i, entre aquestes, les polítiques relacionades amb la salut.

Una de les coses que més orgullosos ens podem sentir dels últims trenta anys, és de la universalització dels serveis sanitaris. Del nostre servei públic assistencial i de la seva qualitat. La crisi no pot afectar en aquells àmbits de drets fonamentals i que a més, ens igualen a tots.

Cal posar en valor el sistema públic català de salut, considerat un dels millors del món. El que cal fer és mantenir i millorar la nostra sanitat pública. I això no es pot fer a base de retallar plantilles, centres, llits, qualitat assistencial ni inversions en marxa o previstes.

Cal plantejar una distribució eficaç dels recursos que passa per la creació d’una cartera de serveis raonable i per escoltar als professionals de la sanitat pública.

Una altra qüestió pendent d’abordar és el finançament i el dèficit sanitari, un tema que arrosseguem des de fa anys i que no s’ha resolt encara.

Crec, i sóc una ferma defensora, del sistema públic i universal de salut. En els darrers anys, hem universalitzat l’assistència i hem generat els instruments necessaris per vetllar per l’equitat a nivell territorial. Cal entendre que la salut és un valor social i no podem donar passos enrere en la prevenció, en la protecció i en la cura de la salut de la ciutadania.

Amb la decisió unilateral que ha pres la Generalitat de Catalunya no està fent una simple reordenació del model sanitari a L’Hospitalet i a Catalunya. Aquesta decisió va molt més enllà. Estan canviant el model.

Tots els avanços que havien aconseguit en els últims 10 anys els estem perdent. Tornem a un model anterior, on es prenien decisions sense consens i sense parlar amb el territori, tornem a un model de centralització sense tenir en compte les necessitats de la ciutadania, donant l’esquena a la ciutadania.

No es tracta d’una reordenació, es tracta d’un nou model perquè la qualitat del servei ja ha començat a empitjorar. Fins fa uns mesos, s’havia aconseguit disminuir el temps d’espera per a la majoria d’intervencions. Pregunteu ara a qualsevol persona, no ja que hagi de tenir una intervenció, sinó només visitar-se amb el seu metge de capçalera. La resposta és que ha d’esperar molt més temps per tenir la visita, o anar a un altre CAP a visitar-se, sense tenir en compte, si és una persona gran, si té dificultats de mobilitat,… No es poden fer aquesta mena de canvis, només amb la informació que els hi arriben als despatxos. S’ha de conèixer la realitat de cada territori i no aplicar mesures a tort i a dret.

Per això he demanat a la Generalitat de Catalunya que reconsideri la seva postura en aquest àmbit i doni marxa enrere. I no perquè ho demani l’ajuntament o la seva alcaldessa sinó perquè ho demanen els ciutadans i ciutadanes de L’Hospitalet que veuen retallats els seus drets en matèria sanitària.

En aquesta lluita per no perdre el que s’ha aconseguit amb molt de temps i molts sacrificis vaig emplaçar a tots el grups municipals en el passat ple a fer força comú i a estar al costat dels veïns i veïnes de L’Hospitalet per vetllar pels seus interessos en un tema tan delicat com és la seva salut. En aquesta qüestió tant important no poden haver colors polítics.

 

Reordenació o desmantellament? was last modified: novembre 2nd, 2011 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>