Reforma de la Llei hipotecària ja!

La bombolla immobiliària, l’especulació i el poder dels bancs en una economia capitalista són alguns dels elements que ens han portat a la crisi econòmica i financera actual. És cert que ningú li va saber posar fi, i els socialistes tenim part de culpa, reconèixer-ho és un primer pas per poder ser capaços de redreçar aquesta situació. Els errors del passat no han d’impedir prendre la direcció correcta ara. Tot el contrari, han d’ajudar-nos a prendre decisions i establir acords pel bé de la ciutadania.

Els factors que exposava abans sí que són els detonants d’un drama que ara lamentablement està d’actualitat. La crisi econòmica, a més de deixar a moltes famílies sense ocupació i amb conseqüència, sense ingressos suficients, ha provocat que visquin la penosa situació de veure com els bancs els exigeixen el compliment de les condicions abusives de les seves hipoteques i, amb això, del seu habitatge. I en els casos d’avals, les dels seus familiars.

Aquesta setmana sembla que els partits polítics al Congrés dels Diputats han decidit d’una vegada actuar contra aquesta xacra de desnonaments davant els missatges de la societat, juristes, predisposició dels bancs i el toc d’atenció de les institucions europees.

Està clar que la solució efectiva i real és un canvi radical en la legislació, personalment no em val la moratòria de dos anys que proposa el Partit Popular, els problemes no es solucionen amb propostes a mitges, es solucionen atacant-lo d’arrel i reformant la llei hipotecària, sempre amb sensibilitat per les persones que en pateixen les nefastes conseqüències, i atenent les particularitats de cada cas.

Cal fer una llei més justa i a més diferenciant les entitats bancàries rescatades -que han rebut fons de l’Estat i d’Europa- de les que no ho són. No es poden privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues. Els bancs rescatats han de complir unes regles de servei públic. En els casos d’impagament s’han de signar noves condicions de devolució del préstec, amb carència si cal. En els casos d’impagament efectiu, dació en pagament i amb la premissa de l’usdefruit de l’habitatge, les entitats financeres haurien d’acceptar un lloguer social. Perquè tothom té dret a tenir un sostre digne. L’experiència ens diu que de vegades la banca només té l’ètica que marca els beneficis i a això cal posar-hi fi amb la força de les lleis.

Tanmateix, a l’espera que hi hagi un canvi de lleis, s’ha de continuar lluitant per evitar aquestes situacions en les quals ningú s’hi hauria de veure implicat. No crec que sigui una qüestió en la qual ningú s’hagi de posar medalles ni presumir-ne, perquè com a societat certament anem tard, per darrere dels aconteixements tristos, dolorosos i greus. Els desnonaments sempre és la pitjor solució, ningú guanya, els pisos queden buits i tampoc signifiquen cap benefici pels bancs. Aquest tema és especialment dolorós en el cas de l’habitatge protegit on perd quasi tot el seu sentit.

Els ajuntaments, que som l’administració que realment està a peu de carrer, ja ho hem denunciat en nombroses ocasions però ningú ens ha escoltat. De fet a l’Ajuntament de L’Hospitalet s’han aprovat dues mocions en l’últim any a favor de la dació en pagament i instant les reformes legislatives corresponents per aturar la sagnia de desnonaments.

A L’Hospitalet portem temps fent un treball silenciós, colze a colze amb les associacions d’afectats perquè en la mesura que podem es vol reduir el dany causat en aquests casos. I són precisament les persones que ho pateixen les que saben realment el treball que s’ha fet en aquest sentit.

Arran de les mocions aprovades al Ple municipal, s’ha constituït una taula de treball en què participen les diferents plataformes d’afectats per la hipoteca, la Federació d’Associacions de Veïns de LH, el Col·legi d’Advocats, UGT, CCOO i l’Ajuntament. D’aquesta manera es pot treballar de forma conjunta i oferir assessorament i servei de mediació, si s’escau, als afectats amb les pròpies entitats de crèdit. Estem avançant per la creació de l’oficina d’intermediació hipotecària de L’Hospitalet perquè els afectats puguin adreçar-s’hi amb el seu cas a un espai físic i es pugui definir un protocol d’actuació, col·laboració i assessorament amb les plataformes d’afectats.

La Guàrdia Urbana, malgrat ha existit algun requeriment en aquest sentit, no ha actuat mai en un cas de desnonament financer i fins i tot membres del meu equip de Govern s’han presentat a algun desnonament, fet pel qual juntament a la pressió popular s’ha aconseguit aturar. Aquests són exemples del nostre compromís actiu contra aquest gran problema que estem vivim actualment.

En els casos que no s’ha pogut aturar el desnonament, tant els serveis socials municipals com l’Oficina d’Habitatge fan un acompanyament als afectats per ajudar-los en la mesura de les possibilitats que disposem. També estem negociant amb les entitats financeres acords generals per abordar els casos existents a la ciutat i el feed-back que hem obtingut és positiu.

Aquesta predisposició receptiva de la majoria de bancs i caixes amb què ens hem trobat és la que em convenç que la solució real i definitiva és la modificació de la llei hipotecària, perquè com deia Montesquieu “una cosa no és justa pel fet de ser llei. Ha de ser llei perquè és justa “.

Reforma de la Llei hipotecària ja! was last modified: novembre 15th, 2012 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>