Qüestió de prioritats

Governar és qüestió de prioritats i voluntats. A l’equip de govern de L’Hospitalet ho tenim clar, avui en dia la màxima prioritat ha de ser el benestar de les persones.

Fa uns dies vam presentar el pressupost municipal per al 2015, que incrementem en un 4,23% respecte al d’aquest any, la qual cosa suposa una xifra global de 227,2 milions d’euros. Amb el pressupost que tanca aquesta legislatura, augmentem els serveis a la ciutadania, però alhora congelem impostos com l’IBI, augmentem els ajuts a persones amb escassa capacitat econòmica, mantenim les bonificacions a l’IAE per afavorir la contractació de persones i creem noves bonificacions, en especial adreçades a persones en situació d’atur.

La situació econòmica no pot ser una excusa per no complir els compromisos amb la ciutadania. La Generalitat deu als ciutadans de L’Hospitalet prop de 18 milions d’euros. Any rere any segueix retallant les transferències que fa a la ciutat  o dóna l’esquena als seus compromisos, com ara les escoles bressol. En programes educatius ha passat d’aportar 2 milions d’euros per curs a 28.000 euros, per exemple.

Com he dit és qüestió de prioritats. L’Estat central ens congela les transferències malgrat que augmenta la demanda de serveis, o impulsa lleis, com la reforma local, per eliminar la tasca de proximitat que fem els ajuntaments, per impedir que puguem estar al costat dels ciutadans i de les ciutadanes. La Generalitat ens dóna l’esquena també, fet que ens ha portat a presentar un recurs contenciós administratiu per l’incompliment de la Generalitat amb la ciutadania de L’Hospitalet, però nosaltres, malgrat els pals a les rodes que ens posen, traiem imaginació i tirem endavant amb el que tenim i ho fem amb solvència i perquè tenim unes finances municipals sanejades.

El president Mas al debat de política general de la setmana passada es queixava que el Govern central no complia amb els deutes concrets amb la Generalitat. Li dono tota la raó, però això no és excusa perquè el Govern de Catalunya que presideix no n’assumeixi els seus, perquè si no ho fa, perd tota la credibilitat.

L’Hospitalet està sanejada econòmicament gràcies a la planificació curosa que vam fer en època de bonança. Hem renunciant al préstec del Pla de proveïdors que oferia el Govern central perquè els bancs, gràcies a la nostra salut financera i solvència, ens ofereixen condicions molt millors. Podem congelar els impostos, fer més bonificacions i augmentar els serveis per a les persones perquè la plaça d’Europa i el Districte Econòmic de L’H segueixen  consolidant-se, atraient empreses i creant ocupació i continuen aportant riquesa a l’economia de la ciutat.

La nostra prioritat per sobre de tot és el benestar de les persones, per això destinem el 68% d’aquest  pressupost a polítiques adreçades a millorar l’espai públic, la convivència, el civisme i la seguretat, els serveis socials, l’educació, els esports, la cultura i la promoció econòmica. El més importat és que tothom pugui tenir una feina i així alhora hi hauria més recursos disponibles per poder complementar els serveis existents. Tot plegat, sense deixar de costat les inversions que ens fan créixer com a ciutat (en el període 2011-2015 s’hauran executat a la ciutat inversions per import de 118 milions d’euros, i el 2015 ho farem per 15 milions d’euros).

El model que ens governa actualment a Europa, a Espanya i a Catalunya no és l’única forma de fer, el pressupost de L’Hospitalet és l’exemple que hi ha altres alternatives per plantar cara a la crisi sense deixar de banda la ciutadania que pateix els efectes de la crisi, de les retallades i de la manca de sensibilitat de polítiques conservadores i liberals.

A L’Hospitalet tenim clara la nostra prioritat: les persones.  I ho demostrem amb exemples, contraposant el model L’H a les polítiques de retallades i de privatització de l’estat del benestar que fan els governs del PP des de Madrid i de CiU i ERC a Catalunya.

 

Artícle  publicat a El Far el 29/09/2014

.

 

Qüestió de prioritats was last modified: setembre 29th, 2014 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>