Per la defensa dels serveis públics a la ciutadania, per la dignitat de tots

Article publicat a LaVanguardia el 07/04/2014 “Per la defensa dels serveis públics a la ciutadania” signat per Núria Marín, Àngel Ros, Jopep Fèlix Ballesteros i Carles Puigdemont, alcaldessa de L’Hospitalet i alcaldes de Lleida, Tarragona i Girona, respectivament.

Per la defensa dels serveis públics a la ciutadania, per la dignitat de tots

Els ajuntaments estem veient com el Govern central aprofundeix en les polítiques centralistes i dóna l’esquena a la ciutadania amb decisions polítiques que desmantellen l’estat del benestar. La Llei de reforma de l’Administració local suposa un atac frontal als serveis públics de proximitat que havíem anat consolidant. Les ciutats d’arreu de Catalunya s’havien anat transformant de dalt a baix gràcies a la gestió encertada dels ajuntaments, amb polítiques d’atenció a les persones, mediambientals, urbanístiques, econòmiques i culturals. Els ajuntaments, al cap i a la fi, han estat veritables eixos d’integració i de cohesió social, promotors de la llengua i de la cultura catalanes, catalitzadors de la modernització de la societat.

Els ajuntaments de Catalunya volem continuar incidint en les polítiques públiques, perquè les ciutats siguin motors de transformació i de competitivitat. I volem continuar prestant polítiques socials actives per combatre les desigualtats creixents en un context de crisi econòmica. Al llarg dels 35 anys d’ajuntaments democràtics, els municipis hem portat a terme nombrosos programes d’atenció social per combatre la pobresa i qualsevol manifestació d’injustícia que es pugui produir.

Avui, encara que hi ha qui evita afrontar-ho directament per actuar decididament, a Catalunya tenim situacions de misèria que són intolerables als ulls de qualsevol alcalde o alcaldessa.

Ajuntaments democràtics, història d’èxit col·lectiu

La trajectòria dels ajuntaments constituïts el 1979 és una història d’èxit col·lectiu, amb barris més dignes, equipaments públics i serveis a l’abast de tothom. Avui, hem de continuar gestionant el dia a dia de les nostres ciutats; és responsabilitat d’un governant local treballar per combatre qualsevol forma d’injustícia social. Amb la reforma de la llei que impulsa el Govern de Rajoy, els ajuntaments no podrem contribuir a evitar ni corregir les situacions d’injustícia social. Perquè s’elimina la capacitat de les administracions locals de corregir desigualtats i injustícies amb els recursos municipals i tot això agreujat per l’asfíxia financera que pateix la Generalitat. Als nostres municipis no només volem gestionar les dificultats socioeconòmiques de la ciutadania sinó també combatre-les.

Qui atendrà les persones grans que necessiten ajuda a casa seva? Qui donarà una empenta perquè els nens i les nenes a l’escola tinguin com a mínim cada dia un plat calent a taula? Qui farà programes d’èxit escolar i per donar les mateixes oportunitats de formació i de desenvolupament als joves? Qui mantindrà obertes les escoles bressol que contribueixen a la conciliació laboral i familiar? Qui es preocuparà dels nostres barris perquè hi hagi bona convivència? Qui atendrà el més vulnerable?

Amb la llei de reforma del PP, la resposta la tenim clara: no podrem ser els mateixos ajuntaments que hem estat fins ara. Els alcaldes sabem que quan algú té un problema s’adreça en primer lloc a l’ajuntament, esperant una resposta, una mà estesa, una ajuda. Ara en canvi el futur s’omple d’incerteses i desconcert, perquè no sabem qui es preocuparà de l’atenció personalitzada ni qui farà els programes imprescindibles i sovint preventius per oferir noves oportunitats als infants, joves o adults.

Avancem cap a un sistema més desigual, menys equitatiu, que traspassa la responsabilitat de l’atenció social cap al sector privat. Per responsabilitat democràtica no ho podem permetre. Per això molts consistoris d’arreu de Catalunya i Espanya hem presentat un recurs d’inconstitucionalitat contra una llei que no és oportuna, ni adequada, ni sostenible, ni tolerable.

Cal que els ajuntaments continuem teixint la xarxa protectora per garantir els drets bàsics, de la mà de les entitats socials, i que continuem vetllant per la societat cooperadora i inclusiva que hem configurat al llarg d’aquests anys. Som els ajuntaments que, braç a braç amb les entitats socials, hem d’atendre les persones més vulnerables, que busquen dignitat i igualtat. Per justícia social i per la dignitat de tots plegats.

L’experiència democràtica, professional i de convivència col·lectiva ens ha de servir per posar-la al servei de la ciutadania, no per recular cap a administracions més hermètiques, insensibles i impermeables als problemes socials.

Els municipis hem de plantar cara per garantir l’atenció a la ciutadania, amb serveis públics i de qualitat. I per fer-ho necessitem recursos, econòmics i jurídics, i no reformes de lleis que ens donin l’esquena i ens posin contra les cordes.

 

Per la defensa dels serveis públics a la ciutadania, per la dignitat de tots was last modified: abril 7th, 2014 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>