Fomentem l’ocupació a la ciutat

Avui en dia una de les majors preocupacions de la nostra societat és la falta de feina en què es troben moltes persones i moltes famílies. Les polítiques econòmiques tant del Govern Central com de la Generalitat no han estat encertades i en lloc de reactivar l’economia, la baixada de salaris, l’increment de la precarietat laboral, la facilitat de l’acomiadament, pujada de l’IVA … el que ha provocat és que hi hagi més gent desocupada. Molts dels que tenen feina ara la tenen en pitjors condicions i generen, a la vegada, dificultats en la capacitat de consum, perquè moltes persones disposen de menys recursos econòmics per poder consumir. Per això, la gestió de la crisi ens ha comportat pitjors condicions per als treballadors, més flexibilitat per als empresaris i tot això sense que l’economia hagi millorat a grans trets. La reforma laboral que va aprovar el Govern Central està repercutint negativament en el mercat laboral: treball precari, més facilitats per a l’acomiadament dels treballadors, inestabilitat en la feina…

Els ajuntaments, igual que els ciutadans, no tenim la culpa de la crisi ni de l’atur ni tampoc tenim competències en ocupació i treball, però sí que és cert que des del món local podem actuar per millorar la situació i contribuir a la reactivació econòmica als nostres municipis.

Des de l’ajuntament de L’Hospitalet, tot i que no tenim competències en matèria d’ocupació, fem polítiques integrals de foment de l’ocupació. És fonamental que no es quedi ningú pel camí i també que cap dels nostres joves abandoni els estudis, com a mínim abans d’acabar l’ESO. En aquesta idea estem desenvolupant el projecte pioner d’Escola de segona oportunitat que s’instal·larà en un equipament municipal de la plaça del Repartidor.

L’àrea municipal de Promoció Econòmica, a més d’orientació i formació, té una borsa de treball que ha aconseguit una inserció laboral del 26% de les persones inscrites a les ofertes de la borsa, molt superior a la de la resta de poblacions de l’entorn metropolità.

Així mateix, duem a terme iniciatives destinades a fomentar l’ocupació. La nostra ciutat està atraient noves empreses que s’instal·len al municipi i això genera més oportunitats d’ocupació. Signem acords de col·laboració amb empreses per oferir-los els perfils que demanden entre les persones inscrites a la borsa de treball de l’àrea municipal de promoció econòmica. D’altra banda, els serveis de promoció econòmica municipals ofereixen formació, treballem en col·laboració amb els agents empresarials de la ciutat i també col·laborem amb entitats com Assat 50, una associació d’aturats de més de 45 anys.

Tot i que els ajuntaments no tenim capacitat per acabar amb l’atur, sí que estem promovent l’ocupació i la formació per oferir possibilitats de formació i oportunitats d’ocupació a la ciutat. Com més empreses s’instal·lin, més possibilitats hi haurà que ofereixen feina i els ciutadans i ciutadanes de L’Hospitalet tinguin l’oportunitat de trobar un lloc de treball. La creació d’ocupació és una gran prioritat per a nosaltres des de fa molts anys i per això sempre hem treballat per desenvolupar projectes que generin i atreguin ocupació a la ciutat. L’últim informe de l’IDESCAT indica que en el període 2001-2011 a L’Hospitalet van augmentar un 13% els llocs de treball localitzats a la ciutat. Malgrat un context econòmic difícil a la ciutat segueixen instal·lant grans i mitjanes empreses. Exemples com el del nou call center de Teléfonica on ja hi estan treballant 260 persones i que a finals d’any suposarà la generació de 400 nous llocs de treball, la nova seu central de Nissan a Plaça Europa -que va anunciar la creació de 1.000 nous llocs de treball en la seva factoria de la Zona Franca-, o els recents trasllats de les seus corporatives del grup de perfumeria Puig, Gallina Blanca o Olympus demostren que el treball constant dóna bons resultats.

A més cal tenir en compte que els impostos que aporten aquestes grans corporacions per diversos conceptes són uns bons ingressos per a les arques municipals que serveixen per cobrir despeses socials i distribució de la riquesa entre els diferents barris. Com més empreses s’instal·lin a la ciutat, més i millors oportunitats per als ciutadans hi haurà i a l’Ajuntament disposarem de més ingressos per poder invertir en qualitat de vida dels ciutadans.

Però en aquests moments de dificultat, és tan important generar oportunitats d’ocupació, com també és fonamental impulsar l’ocupació entre els aturats, perquè tinguin una oportunitat de present i puguin obtenir uns ingressos econòmics mensuals i, a la vegada, els ajudi a afrontar el futur amb noves perspectives i oportunitats de reincorporar-se al mercat laboral.

En aquesta línia també treballem des de L’Hospitalet amb diversos plans d’ocupació que hem impulsat en els darrers mesos: abans d’estiu un de 74 places, aquesta setmana un altre de 90, a l’octubre un pla d’ocupació específic per a la contractació de persones de 60 anys o més, que no han cotitzat el temps suficient per tenir dret a la jubilació. L’objectiu és que puguin recuperar l’expectativa del dret de jubilació i fa unes setmanes un projecte per millorar l’ocupabilitat a persones majors de 45 anys, mitjançant l’acreditació de competències i formació, orientació, assessorament i reunions amb empreses de la ciutat.

En els últims anys mitjançant aquests plans d’ocupació l’ajuntament haurà ofert oportunitats a més de 1.000 persones de la ciutat que ja no tenien cap tipus de prestació econòmica. Amb això han rebut un ajut econòmic, reciclat professionalment i recuperat l’esperança de trobar de nou una ocupació. Però l’important precisament és això, que les administracions competents posin en marxa  les reformes i mesures necessàries per impulsar l’economia i es generin llocs de treball de qualitat de nou.

Des de L’Hospitalet, treballarem i contribuirem en tot el que estigui a les nostres mans per fer-ho possible, per continuar millorant i fomentant l’ocupació a la ciutat.

 

Fomentem l’ocupació a la ciutat was last modified: novembre 17th, 2014 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>