Col·laborar amb els municipis

Sempre he dit que els Alcaldes i les Alcaldesses patim amb els problemes dels nostres ciutadans i ens alegrem dels seus èxits. Els Ajuntaments som la primera porta on els veïns i les veïnes truquen per resoldre els seus problemes i per això, nosaltres som els que sabem de primera mà i, millor que cap altre polític, quines són les necessitats de les nostres poblacions i de la gent amb la que convivim cada dia. Sempre he defensat fermament que qualsevol retallada a les arques municipals és una retallada directa als nostres veïns, qualsevol decisió presa sense el consens amb el municipi és una decisió a la que li falta conèixer la realitat quotidiana i les necessitats directes dels ciutadans. És el coneixement real el que et permet distribuir millor els recursos que tens.

Posem per cas el que ha succeït amb l’IBI. El Govern del Partit Popular ha interferit en l’autonomia dels municipis: l’IBI és un impost municipal, però ens han obligat, un cop aprovat el pressupost municipal, a aplicar un increment addicional del 10 %. És el primer cop que ha passat en la història de l’actual democràcia espanyola.

Els impostos són una eina que tenim les administracions per garantir els serveis públics fonamentals, i més en temps de crisi. No podem permetre que ningú es quedi pel camí. Però una cosa és apujar impostos raonablement i una altra apujar-los com ens exigeix ​​Rajoy. No ha deixat marge de maniobra als ajuntaments. L’únic que hem pogut fer des de L’Hospitalet ha estat ampliar el termini perquè els ciutadans amb més dificultats econòmiques puguin sol·licitar un ajut econòmic municipal per pagar l’IBI.

La situació dels municipis és d’absoluta indefensió. El Govern Central està practicant una intromissió en les competències municipals i anunciant retallades preocupants per a la ciutadania en àmbits tan fonamentals com l’educació i la sanitat. El que haurien de fer el Govern central i el de la Generalitat és complir amb els seus compromisos amb els ajuntaments i pagar-nos els diners que ens deuen i no posar en crisi serveis tan essencials com les escoles bressol. Els ajuntaments necessitem un finançament just perquè no recaigui en els ciutadans el pes de la crisi.

Article publicat al setmanari El Far el 13/04/2012

Col·laborar amb els municipis was last modified: abril 13th, 2012 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>