Ciutats, recursos escassos i necessitats creixents

Fa unes setmanes el setmanari El Siglo em sol·licitava un article per a la seva edició del 20 aniversari que va sortir el passat dia 24.

Em plantejaven en clau electoral i des del meu perfil d’alcaldessa les necessitats d’Espanya per a l’any que ve i per a la pròxima legislatura.

A continuació us deixo l’article que els vaig enviar

Ciutats, recursos escassos i necessitats creixents

Vivim moments complicats, plens d’incerteses, d’amenaces, però també d’oportunitats. El proper 20 de novembre tots ens juguem molt, ja que el govern que surti d’aquestes eleccions haurà d’impulsar amb criteri i obstinació la recuperació econòmica del país. Les polítiques de foment del progrés econòmic poden implicar un cost social molt diferent en funció de les prioritats que s’estableixin.

Des de la meva visió municipalista, em preocupa l’onada de retalls en l’estat del benestar que estan patint les comunitats autònomes en les que avui governa la dreta. Uns governs que estan carregant tot el pes de la crisi en els grans èxits de la nostra democràcia: la sanitat pública i universal, l’educació i els serveis d’atenció social.

Aquests són els àmbits fonamentals que hem d’apuntalar en període de dificultats. La gran majoria dels ciutadans, i evidentment els que més necessiten d’unes polítiques socials de qualitat i una bona sanitat, són aquells que no poden permetre pagar uns serveis privats. No podem renunciar als drets socials conquerits al llarg de dècades de molt esforç. Tots hem de fer esforços, i als que més tenen cal exigir major generositat i justícia social.

En educació, la inversió del present no és una sortida immediata a la crisi, és una inversió de futur. La formació, a més de igualar en oportunitats, ens permetrà afrontar el futur amb garanties. És important evolucionar el nostre sistema productiu cap a activitats amb valor afegit, amb major productivitat, i l’únic camí és tenir ciutadans i ciutadanes millor formats. No apostar per l’educació és resignar-nos a l’atur.

Espanya necessita polítiques dirigides a reactivar l’economia i generar ocupació. És fonamental que la taxa d’atur disminueixi, que tornem al camí del creixement i es generi un clima d’estabilitat i confiança. Confiança per a les empreses, per als ciutadans i per als mercats, però aconseguir tranquil·litzar els mercats no es pot fer a costa dels que menys tenen, com sembla que és la línia d’acció dels partits conservadors, estatals o nacionalistes.

Hi ha molts camins a seguir, és cert. Però un únic destí, que és millorar la qualitat de vida de les persones. Una responsabilitat que, dia a dia, estem assumint els ajuntaments en les nostres ciutats amb recursos escassos i necessitats creixents entre la ciutadania que espera del seu govern local atenció, solució ràpida i encert.

La ciutadania reclama entre les seves prioritats la millora de l’espai públic, tant en el seu ordenament com en el seu ús, seguretat i convivència. Ens demanen que impulsem les economies locals i que es generin les condicions adequades per a la creació i atracció d’ocupació, i més i millors serveis públics.

Moltes d’aquestes demandes excedeixen de les nostres competències, molts d’aquests serveis els préstecs per sobre de les nostres possibilitats. Més del 30% dels pressupostos de les corporacions locals els destinem a competències impròpies.

El debat del finançament municipal no és nou, però tot i la situació econòmica, no deixa de ser necessari abordar de forma decidida. Els ajuntaments necessitem més recursos per seguir gestionant els serveis que prestem més enllà de les nostres obligacions. Espero que en la pròxima legislatura es solucioni d’una vegada el finançament de les administracions locals.

 

Ciutats, recursos escassos i necessitats creixents was last modified: octubre 30th, 2011 by Núria Marín

One thought on “Ciutats, recursos escassos i necessitats creixents”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>