Avançant cap a la igualtat

Cada any la commemoració del Dia Internacional de les Dones ens brinda una ocasió excepcional per reflexionar sobre l’abast dels canvis dels que les dones han estat protagonistes en les últimes dècades, per posar al dia l’agenda de les nostres reivindicacions i per exigir una consciència social més compromesa amb el valor de la igualtat.

Igualtat, llibertat, democràcia i solidaritat són els valors lligats al moviment organitzat de les dones i la paraula, la raó, la reflexió i la tenacitat han estat sempre el nostre motor, allà on resideix el nostre potencial i força.

Aquesta lluita està així plena de raó i de raons. El seu últim fi, l’equilibri de les relacions de poder entre dones i homes, la igualtat, és un repte ineludible de la societat contemporània. Es tracta ni més ni menys d’avançar cap a l’aprofundiment democràtic, d’atendre els drets de ciutadania de la meitat de la població, de transcendir els drets per assolir els fets.

El segle XX va ser, des de Clara Campoamor, el segle dels drets de les espanyoles, una època marcada per la conquesta de la igualtat formal i per una de les transformacions més extraordinàries que ha tingut lloc a la nostra societat. Avui, al segle XXI, hem de proposar superar aquest marc i assolir el dels fets, la igualtat real: la participació ponderada de dones i homes en tots els àmbits de la vida pública i la democratització de la vida quotidiana.

Hem de treballar més que mai de forma intensa per transformar valors socials i seguir situant al capdamunt de la nostra agenda política la necessitat d’eradicar la violència de gènere. A L’Hospitalet el passat ple vam aprovar el Pla d’Igualtat entre homes i dones, i la reforma de Can Colom, que dissabte que ve farà una jornada de portes obertes, com a equipament exclusiu per a polítiques de gènere és un clar exemple que a la nostra ciutat ens prenem molt seriosament les polítiques d’igualtat. Aquesta tarda al Teatre Joventut, en l’acte central d’aquest dia tan assenyalat, sens dubte es tornarà a sentir la força amb la que batega el cor de les dones de L’Hospitalet.

Els importants canvis socials que les dones hem protagonitzat en els darrers anys s’han produït per iniciatives progressistes en les institucions però sobretot perquè nosaltres mateixes ens hem anat incorporant als espais tradicionalment masculins: l’ocupació, la participació social …

Al meu parer, els avenços futurs passen per una major educació en aquests aspectes i perquè els homes accedeixin als àmbits i assumeixin els papers històricament atribuïts a les dones.

Tinc el ferm convenciment que caminem en la direcció correcta i que així, no només gaudirem d’una societat més democràtica, més justa, més equilibrada en les relacions entre dones i homes, sinó també més amable, més intel·ligent i amb majors nivells de benestar, el món que volem per a les nostres filles i fills.

 

Avançant cap a la igualtat was last modified: mar 8th, 2011 by Núria Marín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>